Equitherapie

Equus is Latijn voor paard, therapeia is Grieks voor genezen, dienen, aandacht geven en verzorgen.

Paarden kunnen goed aanvoelen wat in ons omgaat en het werken met hun kan ons helpen bij onszelf te komen. Bij equitherapie wordt het contact en het bewegen op het paard doelmatig gebruikt om therapeutische effecten te bereiken.

De focus ligt op lichaamsgericht werk. Het bewegen op de rug van het paard kan helpen om mentaal weer in balans te komen.

Het paard heeft kwaliteiten die van groot belang zijn bij de therapie. Paarden zijn kuddedieren en daardoor sociaal erg vaardig. Hun gedrag is gericht op relatie en harmonie. Ze hebben de mogelijkheid om via minimale signalen te communiceren en zijn in staat om tot onder het oppervlakte door te dringen.

Het paard reageert op lichaamstaal en voelt feilloos aan wat er in iemand omgaat en reageert hierop zonder te veroordelen. Spanningen uiten zich vaak in lichamelijke klachten. In interactie met het paard worden deze lichaamssignalen opgepikt. Bewegen met en op het paard kan inzichten in gedrag vergroten. Kinderen kunnen zich makkelijker uiten, emoties leren reguleren, grenzen aangeven en zelfvertrouwen opbouwen. Gedragen worden door het paard kan waardevol zijn bij traumabehandeling en hechtingsproblemen. Het kan ontspannend werken bij overprikkeling. Bij depressieve klachten kan het paard helpen om weer in beweging te komen, te leren ontspannen en mindful te worden.

Een goed opgeleid therapiepaard kan door zijn eigenschappen de rol van co-therapeut op zich nemen. Het paard is min of meer een extra leermeester in het therapieproces. Bij Puur Jong kan equitherapie een aanvulling zijn bij andere behandelmethoden.

Alle equitherapeuten zijn gediplomeerd (2 jarige opleiding SHP-E NL), voltige-instructeur (KNHS) en minimaal SKJ geregistreerd.

Equitherapie wordt vanuit 3 locaties aangeboden:

  • Klimmen: Anne Hermans
  • Ransdaal: Roy Zinzen-Bovens
  • Mindergangelt: Audrey Walter