Omgaan met burn-out klachten

De leeftijd waarop een burn-out zich kan manifesteren verschilt, maar de wijze waarop is vrijwel altijd identiek. Dat betekent dat kinderen en jongeren met dezelfde symptomen te maken krijgen als opgebrande volwassenen. Chronische uitputting, verstoring van de basisstructuren (slapen, eten, bewegen en sociaal functioneren) en slechter presteren kunnen signalen zijn.

Tegenwoordig leven wij allemaal in een prestatiegerichte maatschappij, zelfs al op jonge leeftijd krijgen we hier dagelijks mee te maken. Er kan een moment ontstaan waarin de draaglast de draagkracht de baas wordt. Je kent jezelf of jouw kind niet meer terug: om de kleinste dingen kan er prikkelbaar, angstig of opvliegend gereageerd worden terwijl het eerder weinig hinder gaf.

Een behandeltraject bij Puur Jong

Samen wordt bepaald welke aanpak het beste bij jouw klachten past. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar een goede balans tussen school of werk, hobby’s, social media, sociale contacten en ontspanning. Er wordt gewerkt aan stressvermindering en het leren omgaan met stressvolle situaties. Ook worden persoonlijke kenmerken inzichtelijk gemaakt, die een rol spelen bij het ontstaan van overbelasting. Eigenschappen zoals  hoge eisen stellen, perfectionisme, moeite met ‘nee’ zeggen, kunnen een rol spelen,  ook cognitieve overvraging kan een rol spelen. Je leert lichaamssignalen van stress herkennen, grenzen aangeven en gezonde keuzes maken. Ook kan het helpend zijn om vaardigheden aan te leren, zoals assertiviteit en conflicthantering. Iedere individu is anders, dus dat vraagt om een behandelaanbod op maat. Een combinatie van cognitieve therapie, ACT, mindfulness en lichaamsgerichte coaching wordt voornamelijk ingezet om klachten te verminderen.