Hoe ga ik om met angsten?

Bij een angststoornis ervaar je angst, paniekklachten of stress gedurende een langere periode. Iedereen krijgt weleens te maken met een angstig gevoel, maar soms kan de angst een langere periode aanwezig blijven, waardoor je er dagelijks allerlei problemen door kan ondervinden. Je trekt je steeds meer terug en gaat situaties die angst oproepen uit de weg en zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Vaak komen ook klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn en nervositeit (het lichaam voelt gespannen aan, je kunt trillen en zweten). Voorbeelden van angststoornissen zijn een gegeneraliseerde angststoornis, faalangst en een sociale angststoornis.

Gegeneraliseerde angststoornis

Als je een gegeneraliseerde angststoornis hebt maak je je continu zorgen over allerlei zaken, pieker je veel en ben je gespannen. Je slaapt slecht en kan lichamelijke klachten ervaren zoals hoofdpijn, buikpijn en hartkloppingen.

Faalangst

Iedereen kent wel de spanning voor een proefwerk, tentamen of rijexamen. Dat is volkomen normaal én zelfs nog goed voor je! Als je een beetje zenuwachtig bent presteer je beter, omdat het je alerter maakt. Maar wat nou als je zoveel spanning ervaart dat je niet meer kan nadenken en de zenuwen je verlammen? Dan heb je mogelijk last van faalangst. Je bent dan letterlijk bang dat wat je moet doen, mislukt of dat je niet kan voldoen aan de verwachtingen van jezelf of anderen.

Sociale angst

Bij sociale angst ervaar je angstklachten in sociale situaties, bijvoorbeeld angst om een telefoongesprek te voeren, een onbekende aan te spreken, angst om naar een feestje te gaan, etc.

Het kan ook zijn dat je bang bent voor je eigen reacties op de situatie. Je bent bijvoorbeeld bang dat je gaat blozen of trillen. Je probeert daarom de door jou zo gevreesde sociale situatie te vermijden. Wanneer je toch in de gevreesde situatie bent, levert dit veel stress en ongemak op.

Behandeltraject

Er zal samen beslist worden welke behandeling het beste aansluit bij jouw klachten. Samen wordt bekeken of er een oorzaak gevonden kan worden voor je klachten, het kan nodig zijn om gebeurtenissen te verwerken die ten grondslag liggen aan de angst.

Je wordt weer in je kracht gezet, leert anders om te gaan met problemen, gedachtes en gevoelens. We gaan samen bekijken hoe je om kunt gaan met angsten en hoe je lastige situaties aan kan gaan. Soms kan het helpen om te oefenen met situaties die angst oproepen (exposure) en om lichaamsgerichte elementen toe te voegen in de vorm van sport en bewegingsactiviteiten in de buitenlucht, die helpen om de kracht en het vertrouwen in jezelf weer terug te vinden.